Hem estat seleccionat juntament amb nou centres d’educació secundària d’entre 44 escoles de 16 comarques catalanes per participar en el programa Repte Experimenta per als cursos 2022-2024. La finalitat del programa és l’acompanyament de les escoles i instituts perquè potenciïn l’experimentació científica a les seves aules partint d’aprenentatges basats en el learn by doing que afavoreixen la motivació dels alumnes i generen coneixements més profunds.
Els més de 1.600 alumnes de 1r i 2n d’ESO dels centres seleccionats (cinc públics i cinc concertats) que passarem pel programa en dos cursos, comptarem amb el suport de científics en actiu que els guiarem en el disseny i la realització d’experiments científics fets amb materials casolans. Per primera vegada, i gràcies a l’aliança amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar, el programa impulsat per la Universitat Rovira i Virgili també arribarà a la província de Barcelona. Les dues institucions barcelonines, junt amb la URV, l’Institut Català d’Investigació Química i empreses padrines del sector químic i biotecnològic, garantiran els dos centenars de professionals de l’àmbit de la ciència que acompanyaran els alumnes en el seu bateig experimental.
El programa Repte Experimenta es desenvolupa en quatre sessions de dues hores cadascuna i amb grups reduïts, sempre de la mà d’un padrí o padrina científica del món acadèmic o empresarial que els ajuda a entendre el fonament científic del seu experiment. Com a resultat, cada grup genera un vídeo i una memòria amb què competirà amb la resta.
Cada centre selecciona els millors grups que, a través dels Tallers Experimenta, apropen l’experimentació a la seva vegada a alumnes de primària del propi centre o d’un centre adscrit, potenciant així la interacció entre l’alumnat i la divulgació de les STEM entre els més joves. A més, com a cloenda, la Fira Experimenta presenta al públic familiar els 30 experiments seleccionats entre tots els centres, i s’atorguen els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.